Skriv selv dine bryllupssange og fødselsdagssange

Man kan betale en professionel sangskriver for at kreere bryllupssange og fødselsdagssange – og til de andre store mærkedage – eller man kan skrive dem selv. På denne måde sparer man penge og har det sjovt på samme tid.

Men hvordan skal man gribe det hele an, hvis man ikke er den store poet fra naturens side?

Det er ikke så svært, som det lyder, selvom det at finde på noget at skrive om og få tingene til at rime virker som en stor opgave. Det er fx ikke helt nok at vide, at hjerte rimer på smerte.

Når det kommer til at skrive en mindeværdig bryllupssang, kan man bære sig meget kreativt ad

Rim skal der til i festsange

Rim er på en måde den lim, der binder tekstlinjerne sammen. Du kan fx lægge ud med at finde nogle ord, der vil være gode at have med i din sang. Herefter bygger du din tekst op omkring disse ord.

Hvad med sød og blød – surt og smurt – eller glad og mad. Mulighederne er uendeligt mange. Det vil være en god måde at få gang i kreativiteten på.

…sammen
…(fryd og) gammen
…stammen

…dig
…mig
…sig

…glad
…mad
…sad
…bad
…had
…fad
…flad
…gad

…af
…bag
…sag
…knag

…spil
…til

… og find selv på mange flere!

Man kan købe eller låne rimordbøger, hvis den store, sorte rimklap går ned midt i de kreative udfoldelser.

Nettet er selvfølgelig også din ven. Find brugbare rim lige her og nu.

Omvendt ordstilling og “rim” der ikke rimer

Nogle synes, at det er dårlig stil at bruge omvendt ordstilling i en sang, men det er en meget almindelig måde at skrive klassiske festsange på. Det kan for eksempel være, når man skriver “han så fint i stolen sad” i stedet for “han sad så fint i stolen”.

Omvendt ordstilling bruges som regel til at få enderimene og/eller versefødderne til at passe. Så hvis man vil undgå omvendt ordstilling, må man nok forberede sig på at lægge sig ekstra hårdt i sangskriver-selen.

Hvis man har lyst til at gøre lidt grin med de klassiske festsange, kan man vælge at skrive en sang, hvor rim, versefødder eller ordstilling slet, slet ikke passer sammen. For eksempel kan man overdrive brugen af omvendt ordstilling, eller man kan bruge gammeldags udtryk eller masser af klichéer. Man kan også skrive sangen sådan, at den aldrig passer helt til melodien, men altid har et par stavelser for meget eller for lidt i hver sætning.

Endelig kan man finde på dårlige rim – altså ord, der måske indeholder de samme vokaler, men som ikke rimer, når man udtaler ordene. “Tim” og “grim” rimer for eksempel ikke, selvom begge ord indeholder bogstavet “i” og oven i købet ender på den samme konsonant.

Det kræver dog mere, end man umiddelbart tror, at skrive en god festsang, der er ‘dårlig med vilje’. Man skal overdrive ret meget for at vise, at man ikke bare er elendig til at skrive sange, men at man rent faktisk har gjort det med fuldt overlæg. Omvendt skal man ikke overdrive for meget, da hele sangen så kan falde fra hinanden.

Allstars geniale fødselsdagssang

Tips til bryllupssange

Det skal være romantisk og lidt sjovt på samme tid, når der skal skrives tekst til dine bryllupssange. Det må også meget gerne være rørende, så både brudepar og gæster finder lommetørklæderne frem.

  • Skriv nogle linjer om, hvordan parret mødte hinanden i sin tid. Hvad var det, der gjorde, at de endte med at finde sammen?
  • Find nogle særheder fra både gom og brud, som kan være sjove at flette ind i teksten. Det må gerne være noget, som er genstand for irritation fra den anden part. Ingen forhold er udelukkende en dans på roser – det ved alle.
  • Få dine håb for fremtiden frem i afslutningen af sangen. Hvad er det, der gør, at parret vil leve et langt og lykkeligt liv sammen?

Du kan vælge at digte ny tekst til klassiske sange som Kald det kærlighed eller Svantes lykkelige dag.

Eller hvad med at gå lidt mere moderne til værks? Måske har brudeparret nogle yndlingsmusikere, hvis sange det kunne være nærliggende at digte ny tekst til.

Tips til fødselsdagssange

Fødselsdagssange skal binde sløjfe på endnu et år, der er gået. Du kan gå humoristisk til værks med stor fordel. De fleste danske fødselarer kan tåle lidt gas på deres årlige mærkedag. Alderen trykker jo mere og mere, der er ingen, der bliver yngre og videre i den dur.

  • Rems store begivenheder op fra året, der er gået. Hvis der er tale om en rund fødselsdag, kan man samle op på et helt årti.
  • Kom med eksempler på måder, man kan mærke, at alderen er begyndt at sætte sit præg.
  • Medtag dine kærlige ønsker for fremtiden til sidst i teksten – ala må du leve lykkeligt  i mange år endnu.

Og så er det ellers bare at finde den perfekte melodi til teksten. Hvad med en gendigtning af Hip hurra, det’ min fødselsdag, det kan også sagtens være, du foretrækker at bruge en sang, som er oppe i tiden. Måske fra en af fødselarens yndlingsbands?

Hvordan finder man gode melodier til bryllupssange, fødselsdagssange og lignende?

Og hvordan rammer man den helt rigtige stil, når man skal være sangskriver? Læs mere på disse undersider:

Fødselsdagssang for voksne

Det er noget ganske andet, at skrive fødselsdagssange for voksne end, når du skriver til fx en 10-årig fødselar. Men hvordan kommer man lige i gang på den bedste måde?

Bamses fødselsdagssang

Bamses fødselsdagssang tager altid kegler – uanset om fødselaren er barn eller voksen. I kan synge originalteksten eller du kan digte ny tekst til, som passer lidt bedre ind.

Fødselsdagssang indsæt navn

Intet er nemmere, end når teksten er skrevet på forhånd og der blot mangler at blive indsat et navn på fødselaren. Spar tid og kræfter med denne lette løsning.

God fornøjelse med at gøre dig som festsangskriver. Du får helt sikkert blod på tanden og melder dig gerne på banen en anden gang.