Skriv selv bryllups- og fødselsdagssangen

Skriv selv festsangen til brylluppet og fødselsdagen

Man kan betale en professionel sangskriver for at kreere bryllupssange og fødselsdagssange, eller man kan skrive dem selv. På den måde sparer man penge og har det sjovt på én gang. Men hvordan skal man gribe det hele an, hvis man ikke er den store poet fra naturens side? Det er ikke så svært, som det lyder, selvom det at finde på noget at skrive om, og få tingene til at rime, virker som en stor opgave. Det er dog ikke helt nok at vide, at “hjerte” rimer på “smerte”.


Eksempler på, hvad der rimer:

…sammen.
…(fryd og) gammen.
…stammen.

…dig.
…mig.
…sig.

…glad.
…mad.
…sad.
…bad.
…had.
…fad.
…flad.
…gad.

…af.
…bag.
…sag.
…knag.

…spil.
…til.

…og find selv på mange flere! Man kan købe eller låne rime ordbøger, som kan være en stor hjælp, hvis den store, sorte rim klap går ned, midt i de kreative udfoldelser.


Omvendt ordstilling og rim der ikke rimer

Nogle synes, at det er dårlig stil, at bruge omvendt ordstilling i en sang, men det er en meget almindelig måde at skrive klassiske festsange på. Det kan for eksempel være, når man skriver “han så fint i stolen sad” i stedet for “han sad så fint i stolen”. Omvendt ordstilling bruges som regel for at få enderimene og/eller versefødderne til at passe. Så hvis man vil undgå omvendt ordstilling, må man nok forberede sig på at lægge sig ekstra hårdt i sangskriver-selen!

Hvis man har lyst til at gøre lidt grin med de klassiske festsange, kan man vælge at skrive en sang, hvor rim, versefødder eller ordstilling slet, slet ikke passer sammen. For eksempel kan man overdrive brugen af omvendt ordstilling, eller man kan bruge gammeldags udtryk eller masser af klichéer. Man kan også skrive sangen sådan, at den aldrig passer helt til melodien, men altid har et par stavelser for meget eller for lidt i hver sætning. Endelig kan man finde på dårlige rim – altså ord, der måske indeholder de samme vokaler, men som ikke rimer, når man udtaler ordene. “Tim” og “grim” rimer for eksempel ikke, selvom begge ord indeholder bogstavet “i” og oven i købet ender på den samme konsonant.

Det kræver dog mere, end man umiddelbart tror, at skrive en god festsang, der er ‘dårlig med vilje’. Man skal overdrive ret meget for at vise, at man ikke bare er elendig til at skrive sange, men at man rent faktisk har gjort det med fuldt overlæg. Omvendt skal man ikke overdrive for meget, da hele sangen så kan falde fra hinanden.

Fødselsdagssangen

Find inspiration her, til hvordan du skriver fødselsdagssangen

Bryllupssange

Skal du til bryllup og mangler en festsang? – Kig her

Professionel sangskriver

Få en professionel til at skrive din festsang – Se her